Shamanic Song in Tuva
Shamanic Song in Tuva

Shamanistinen laulu Tuvassa ja Suomessa: Healing and Curses

Jatkokurssi / edistynyt kurssi

Tämän kolmipäiväisen työpajan aikana tutkimme tuvalaisen ja suomalaisen shamanistisen laulun kulttuuritaustaa. Kyseisiä lauluja on käytetty parantamiseen ja kirousten poistamiseen. Kummankin perinteen juuret ovat animistisessa maailmankatsomuksessa, jonka mukaan kaikki on elossa ja kaikella on henki. Kummallakin alueella shamaanit hyödyntävät näitä lauluja – eivätkä ujostele näyttää kykyjään.

Parantavia lauluja löytyy monista kulttuureista ja suullisesta kansanperinteestä. Tiedetään, että tuvalaisten shamaanien (kham/khamnar) alghystar’lla ja suomalaisten tietäjien loitsuilla voidaan poistaa kirouksia, muuttaa muotoa, parantaa haavoja, löytää esineitä, auttaa kuolleita eteenpäin, löytää ja palauttaa kadonneita sielunosia, löytää asioiden juurisyitä, jopa nostattaa kuolleita ja laulaa joku suohon. Näiden kahden kulttuurin välillä on paljon yhtäläisyyksiä. Yksi yhteinen asia on se, että kummankin shamanistisissa lauluissa nojaudutaan syntysanoihin.

Avaamme äänemme ja itsemme salliaksemme henkiauttajiemme löytää laulujemme juuret, jotta voimme luoda loitsulauluja – voimalauluja. Oman äänen ja omaan kulttuuriin sidotun kielen käyttäminen tulee olemaan seikkailu.

Edellytykset: Ydinshamanismin matkaamistekniikat, vahva yhteys vähintään yhteen voimaeläimeen tai henkiauttajaan, rumpu jota jaksat pidellä ennalta määrittelemättömän ajan. Kyky laulaa nuotilleen ei ole tarpeen.